Egy pennsylvaniai csapat nyerte a NASA 1,35 millió dollár összegű díját, amelyet elektromos meghajtású repülőgép tervezésére írt ki az amerikai űrügynökség. A Google által is szponzorált CAFE Green Dlight Challenge díjat a Pipistrel-USA.com nevű csapat kapta.

A pályázati feltételek közül a legfontosabb az volt, hogy a repülőnek kevesebb mint 2 óra alatt kellett megtennie 200 mérföldet úgy, hogy utasonként egy gallonnál kevesebb üzemanyagot, vagy ezzel egyenértékű elektromos áramot kellett felhasználnia. A repülőgép messze felülteljesítette az elvárásokat, ugyanis a 200 mérföldes távon alig több mint fél gallon üzemanyagot használt fel – írja a CNN.

A két évvel ezelőtt indított versenyre 14 csapat jelentkezett és a NASA adatai szerint a pályázók összesen 4 millió dollárt költöttek a fejlesztésekre.

A győztes repülőgép, a Pipistrel Taurus G4 egy kéttestű, négyszemélyes jármű, amelyet egy, a két test közé szerelt 145 kilowattos elektromos motor hajt. A 14 pályázó repülőgép közül csupán három tudott felszállni – írja a CNN.