Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Elektromos repülőt díjazott a NASA

Egy pennsylvaniai csapat nyerte a NASA 1,35 millió dollár összegű díját, amelyet elektromos meghajtású repülőgép tervezésére írt ki az amerikai űrügynökség. A Google által is szponzorált CAFE Green Dlight Challenge díjat a Pipistrel-USA.com nevű csapat kapta.

A pályázati feltételek közül a legfontosabb az volt, hogy a repülőnek kevesebb mint 2 óra alatt kellett megtennie 200 mérföldet úgy, hogy utasonként egy gallonnál kevesebb üzemanyagot, vagy ezzel egyenértékű elektromos áramot kellett felhasználnia. A repülőgép messze felülteljesítette az elvárásokat, ugyanis a 200 mérföldes távon alig több mint fél gallon üzemanyagot használt fel – írja a CNN.

A két évvel ezelőtt indított versenyre 14 csapat jelentkezett és a NASA adatai szerint a pályázók összesen 4 millió dollárt költöttek a fejlesztésekre.

A győztes repülőgép, a Pipistrel Taurus G4 egy kéttestű, négyszemélyes jármű, amelyet egy, a két test közé szerelt 145 kilowattos elektromos motor hajt. A 14 pályázó repülőgép közül csupán három tudott felszállni – írja a CNN.

 

 

0 Tovább

Amszterdam akciósan novemberben

Amszterdam mindig jó, de ha még sokáig ilyen marad az idő, akkor akár novemberben is érdemes kiruccanni egy hosszú hétvégére. Megnéztük a lehetséges repjegy variációkat, s bár a Wizz Air einhoveni járata tűnik a legolcsóbbnak, ha beleszámítjuk, hogy Eindhovenből még el kell jutnunk Amszterdamba és vissza, akkor máris nem olyan nagy a különbség. Az útiköltség busszal és vonattal egy irányban 20,40 euró. 

A fapados ráadásul lehetetlenül korai időpontban indul. A Malév és a KLM jegyeit néhány százforintos különbséggel tudjuk megvásárolni november 10-13-i időpontra, de a magyar légitársaság legolcsóbb jegyei is csak akkor érhetők el, ha korán reggel indulunk. A KLM-nél a legolcsóbb árú jegyek között is van olyan, ami békés időpontban, délután 12.30-kor indul és a visszaúthoz is találtunk esti indulással olcsó jegyet, hogy minél több idő maradjon Amszterdamban.

Ez utóbbi, 36 400 forintos akciós jegyet itt foglalhatja le:

S bár a város elsőszámú attrakciói jól ismertek, azért 2-3 nap elegendő arra is, hogy legalább egy-két könnyedebb múzeumot felfedezzen az ember. Például ezeket. Érkezés után az amszterdami Schipol-repülőtéren egyébként érdemes tájékozódni, hogy mely látnivalókat kereshetjük fel kedvezményesen, különböző kuponfüzetek és térképek segítségével.   

0 Tovább

Air France akció Orlandóba 118 800 Ft-ért

Az Air France nemrégiben indította Párizs-Orlando járatát, amelyre novemberben 118 800 forintért vehetünk egyhetes jegyet a légitársaság őszi akciójában. Az időpont november 19-26. Az akciós Air France-jegy párizsi átszállással foglalható és az utazás teljes hossza 13 óra 10 perc. 

A jegyet lefoglalhatja itt:

 

Orlandóban az a jó, hogy Florida minden pontja könnyen és gyorsan elérhető innen. Ha viszont Miami, vagy a tengerpart előtt néhány napon itt töltenénk, nem hagyhatjuk ki a város és környékének legfontosabb látnivalója a világ legnagyobb vidámparkjának számító Walt Disney World témaparkot, ahol több nagy szálloda várja a vendégeket és az egyes látnivalókat speciális magasvasút köti össze. A parkban több hullámvasút is található, köztük a legvadabb a Space Mountain nevű, s szintén kihagyhatatlan Hamupipőke kastélya, amely egyébként a bajorországi Neuschwanstein kastélya mintájára épült.

A Disney World bejáratához közvetlen buszjárat közlekedik az orlando-i nemzetközi repülőtérről, így akár leszállás után azonnal a parkba érkezhetünk. 

1 Tovább

Román állami támogatás a Wizz Airnek?

A Temes megyei  Törvényszék augusztus 30-ai ítélete szerint a román állam, a temesvári repülőtér közvetítésével, állami támogatást nyújtott a Wizz Air légitársaságnak – írja az erdélyi NyugatiJelen.com.

A Carpatair légitársaság 2010 szeptember 30-án keltezett levelében az Európai Bizottsághoz fordult a Wizz Air légitársaságnak nyújtott román állami támogatás ügyében.

A temesvári bírók szerint a Wizz Air légitársaság 85 százalékos kedvezményt élvez a repülőtéri illetékek területén, amelyet más légitársaságok nem kapnak meg Temesváron. Mivel a temesvári repülőtér 80%-os többségi tulajdonosa a román állam, a Wizz Airnak nyújtott kedvezmény állami támogatásnak tekinthető.

A Wizz Air légitársaság a lap temesvári szerkesztőségéhez eljuttatott közleményében határozottan cáfolja, hogy román állami támogatást élvezne. A „fapados” légitársaság tudomásul veszi a temesvári Törvényszék döntését, amelyet értesülései szerint a temesvári repülőtér már megfellebbezett. A Wizz Air szerint a Törvényszék döntése meghozatalakor nem vette figyelembe a repülőtérnek azokat a bevételeit, amelyek a repülőtéri illetékek kiszabása nyomán keletkeztek. Ezek a bevételek elsősorban a repülőtér utasforgalmának jelentős megnövekedése nyomán keletkeztek, amihez a Wizz Air döntő módon hozzájárult az utóbbi 3 évben. A közlemény szerint a belföldi járatokat üzemeltető légitársaságok is élveznek különféle kedvezményeket a temesvári repülőtéren – írja a lap.

0 Tovább

Új szlovák légitársaság indul

Új szlovák légitársaság kezdi meg működését december közepén, a Slovakian Airlines nem olcsó, hanem teljes értékű jegyeket fog árusítani.

A pozsonyi székhelyű társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az első menetrend szerinti járatokat Angliába, Olaszországba, Spanyolországba és Oroszországba indítják, de tárgyalnak más desztinációk felvételéről is. A jegyértékesítés november elején kezdődik.

Az új légitársaság egyik tulajdonosa - egyben a vállalat elnöke - Arnold Medzihradsky, és társtulajdonosa a Jersey szigeteken bejegyzett Mika Holding, amely mögött az örmény Armavia légitársaság áll, és amellyel szoros együttműködést tervez a Slovakian Airlines.

Az új légitársaságnak az év végére három Boeing 737-es gépe lesz forgalomban.

A szlovák nemzeti légitársaság, a Slovenské Aerolínie az osztrák AUA többségi tulajdonában van, míg két fapados légitársaság, a SkyEurope és a Seagle Air 2009 decemberében fizetésképtelenné vált.

0 Tovább

Repülni fogsz!

blogavatar

Akciós fapados és hagyományos repülőjegyek. Mikor és hogyan kell foglalni, hogy olcsó jegyhez jussunk.

Utolsó kommentek